Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort „melba”"
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 210
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 1221
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 427
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 210
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 1221
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 427
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij sztywną pianę. Dodaj 3 łyżki wody i 10 dag cukru oraz cukier waniliowy, dodaj żółtka. Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i pistacje (odłóż łyżkę do dekoracji). Piecz w 175 st. C przez 20-25 min. Odstaw, żeby wystygło.
Rozmroź maliny, odłóż ok. 20 do dekoracji, pozostałe zmiksuj. Brzoskwinie odsącz z syropu i także zmiksuj. Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, 12 dag cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. 40 dag śmietany ubij na sztywno i połącz z masą jogurtową.
1/3 żelatyny wymieszaj z 1/3 masy jogurtowej i dodaj mus brzoskwiniowy. Zrób to samo z 1/3 musu malinowego. Trzecia warstwa to pozostały mus malinowy i reszta jogurtu.
Układaj masy kolejno na przestudzonym cieście. Odstaw do lodówki na 6 godzin. Ubij pozostałą śmietanę z ostatnim op. cukru waniliowego i udekoruj nią boki oraz wierzch ciasta. Ułóż odłożone maliny. Do podania przechowuj tort w lodówce.
Czas przygotowania: 75 minut 380 kcal/1 porcja.Źródło: Tele Tydzień