Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort „melba”"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119292
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8939
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3220
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3118
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119292
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8939
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3220
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3118
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij sztywną pianę. Dodaj 3 łyżki wody i 10 dag cukru oraz cukier waniliowy, dodaj żółtka. Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i pistacje (odłóż łyżkę do dekoracji). Piecz w 175 st. C przez 20-25 min. Odstaw, żeby wystygło.
Rozmroź maliny, odłóż ok. 20 do dekoracji, pozostałe zmiksuj. Brzoskwinie odsącz z syropu i także zmiksuj. Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, 12 dag cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. 40 dag śmietany ubij na sztywno i połącz z masą jogurtową.
1/3 żelatyny wymieszaj z 1/3 masy jogurtowej i dodaj mus brzoskwiniowy. Zrób to samo z 1/3 musu malinowego. Trzecia warstwa to pozostały mus malinowy i reszta jogurtu.
Układaj masy kolejno na przestudzonym cieście. Odstaw do lodówki na 6 godzin. Ubij pozostałą śmietanę z ostatnim op. cukru waniliowego i udekoruj nią boki oraz wierzch ciasta. Ułóż odłożone maliny. Do podania przechowuj tort w lodówce.
Czas przygotowania: 75 minut 380 kcal/1 porcja.Źródło: Tele Tydzień