Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort stracciatella z malinami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15027
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4785
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45004
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 677
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 785
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15027
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4785
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45004
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 677
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 785
Składniki
60 min • Porcja 520 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 12 porcji
Margarynę topię, dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Mieszam, aż czekolada się rozpuści. Lekko studzę. Jajka ubijam z cukrem, około 7 min. Dodaję stopioną czekoladę. Kakao mieszam z przecedzoną kawą, śmietaną i z mlekiem. Dodaję do jajek. Wsypuję przesianą mąkę zmieszaną z solą, proszkiem i sodą. Dokładnie mieszam szpatułką.
Ciasto przelewam na przygotowaną blaszkę 34x27 cm. Piekę ok. 45 min. w temp. 165°C. Studzę i przepoławiam.
Śmietankę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dosypuję cukier puder.
Dodaję mascarpone, chwilę ucieram, do połączenia się składników. Dodaję 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady startych na drobnych oczkach. Dokładnie mieszam. Na pierwszy blat ciasta wykładam 1/3 kremu, rozkładam 3/4 malin, smaruję znowu 1/3 kremu i przykrywam drugim blatem ciasta.
Na wierzchu rozsmarowuję resztę kremu, układam resztę malin, posypuję pozostałą czekoladą.
Magdalena Tabaczyk z Barwina.Źródło: Kobieta i życie