Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort z ananasem i kiwi"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Składniki
Rodzynki namoczmy w wodzie z kroplą likieru owocowego.
Bułkę tartą, kandyzowane owoce i skórkę z cytryny zalewamy w misce likierem: pomarańczowym, cytrynowym itp., mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby bułka i owoce wchłonęły alkohol.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy do białości z 100 g cukru i masłem. Dodajemy do bułki tartej z owocami kandyzowanymi. Z białek, szczypty soli i reszty cukru ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowanym ciastem.
Ciasto rozsmarowujemy w natłuszczonej i poprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Wyjmujemy i całkowicie studzimy. Następnie smarujemy śmietaną kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem i dekorujemy kawałkami ananasa, plasterkami kiwi i rodzynkami.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 2 zł
Wartość odżywcza 1 porcji: 375 kcal, Białko: 10,4 g, Tłuszcz: 30 g, Węglowodany: 76 gŹródło: Rewia