Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z masą makową"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Składniki
Biszkopt: rozdziel jajka. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ubijaj, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlej żółtka, olej. Delikatnie wymieszaj.
Tortownicę posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto, rozprowadź. Piecz 30 min w temp. 180°C. Ostudź, przekrój na 3 krążki. Ciasto najlepiej jest upiec poprzedniego dnia.
Masa makowa: mak zalej wrzącą wodą i odstaw na 30 min. Zagotuj. Kiedy ostygnie, odcedź i zmiel dwa razy w maszynce. Wbij jajka, wsyp cukier, mąkę ziemniaczaną, wlej zapach migdałowy. Wymieszaj.
W rondelku zagotuj margarynę. Zdejmij naczynie z ognia. Mieszając, porcjami dodawaj mak z dodatkami.
Kiedy masa zgęstnieje, jeszcze gorącą przełóż ciasto. Stop polewę i polej wierzch tortu. Udekoruj sparzonymi, obranymi migdałami, orzechami włoskimi, perełkami cukrowymi. Kiedy całkowicie ostygnie, wstaw do lodówki. Tort makowy najsmaczniejszy jest dopiero po 2 dniach.Źródło: Bella Relaks