Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
idealny na przyjecie urodzinowe dziecka, lub ot na niedziele... Latwy i szybki w przygotowaniu...
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 120
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 120
Składniki
oddzielic zoltka od bialek. Do bialek dodac szczypte soli i ubic na sztywna piane, dodac powoli cukier i cukier waniliowy, ciagle ubijajac. Gdy cukier juz "nie trzeszczy" dodac najpierw ocet/spirytus a nastepnie olej. Zoltka wymieszac z proszkiem do pieczenia, wlac do ciasta wymieszac na wolniejszych obrotach miksera. wsypac powoli make i delikatnie zamieszac na najwolniejszych obrotach miksera zeby nie siadl nam biszkopt. Wlac do formy. Upiec na zloty kolor. przestudzic i przekoric na pol.
przygotowac budyn wedlug przepisu z torebki, ostudzic. Maslo utrzec na puch, dodawac powoli wystudzony budyn. Ja w wersji dla doroslych dodaje kieliszek spirytusu;)
Galaretki rozpuscic w conajwyzej 1 szklance goracej wody, wystudzic i zostawic do stezenia. Truskawki oczyscic, zostawic kilka do przystrojenia tortu. Reszte truskawek zmiksowac. Dodac tezejaca galaretke i wymieszac bardzo dokladnie razem.
w wersji opcjonalnej - bardziej kalorycznej - ubic na puch maslo i dodawac ostroznie tezejace (ale niezbyt) truskawki - nalezy dobrze caly czas ucierac i nie wlewac zbyt duzo na raz bo krem sie zwazy.
1 polowe biszkoptu ulozyc na dnie tortownicy, wylozyc ok 3/4 masy budyniowej i wygladzic, wylozyc mase truskawkowa (mozna kilka lyzek zostawic do dekoracji), przykryc drugim biszkoptem i wstawic na chwile do lodowki. Wyciagnacz tortownicy i udekorowac masa budyniawa i truskawkowa a nastepnie truskawkami wedle upodobania...
Smacznego!!!