Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wuzetka chałwowa"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 473
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 473
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Białka ubij na sztywno, porcjami syp cukier i znów ubijaj. Dodaj żółtka, mąkę, kakao, wymieszaj. Wlej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Piecz około 35 minut w temp. 180°C. Zimne – przekrój na 2 krążki.
Kieliszek rumu wymieszaj z kieliszkiem wody, nasącz oba blaty ciasta.
Krem: żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. 200 ml kremówki wlej do rondelka, wsyp pokruszoną chałwę i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Dodaj zimną żelatynę wymieszaj, ostudź.
Resztę kremówki ubij na sztywno z cukrem, połącz z masą chałwową. Kremem posmaruj krążek ciasta, nakryj drugim. Wierzch polej polewą, udekoruj bitą śmietaną.
Polewę możesz zrobić w domu: rozpuść 8 dag masła, dodaj 3 łyżeczki śmietany, 1/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki kakao. Zagotuj.
Porcje 12. Przygot. 90 min. Cena 1,60 zł. Kalorie 260 kcal.
<strong>Barbara Dobija z Roztropic</strong>Źródło: Takie jest życie