Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Arbuzowe gazpacho"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 508
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 955
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 241
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 508
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 955
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 241
Składniki
czas ok. 25 min; porcja – 230 kcal, cena 1,80 zł
Ogórek wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój w drobną kosteczkę. Dymkę oczyść, osusz, drobno poszatkuj. Czerwoną paprykę umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ poszatkuj w kostkę zbliżoną do wielkości ogórka. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj.
Do dużej miski wlej pomidory (najlepsze będą bez skórki) z zalewą. Odkrój plaster arbuza, pokrój go na 6 części i odłóż do dekoracji. Resztę obierz ze skórki. Miąższ pokrój na kawałki, odrzucając pestki. Dodaj do pomidorów.
Dolej 2-3 szklanki wody mineralnej gazowanej. Lekko zmiksuj całość. Dodaj roztarty czosnek, wymieszaj. Wsyp posiekaną dymkę, kawałki ogórka oraz paprykę. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz chili w proszku.
Odstaw na 1-2 godziny do schłodzenia. Rozlej do miseczek. Dekoruj kawałkami arbuza oraz świeżymi ziołami.Źródło: Świat kobiety