Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Arbuzowe gazpacho"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 464
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 290
Idealna na różne okazje
Odsłon: 185
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 418
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 464
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 290
Idealna na różne okazje
Odsłon: 185
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 418
Składniki
czas ok. 25 min; porcja – 230 kcal, cena 1,80 zł
Ogórek wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój w drobną kosteczkę. Dymkę oczyść, osusz, drobno poszatkuj. Czerwoną paprykę umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ poszatkuj w kostkę zbliżoną do wielkości ogórka. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj.
Do dużej miski wlej pomidory (najlepsze będą bez skórki) z zalewą. Odkrój plaster arbuza, pokrój go na 6 części i odłóż do dekoracji. Resztę obierz ze skórki. Miąższ pokrój na kawałki, odrzucając pestki. Dodaj do pomidorów.
Dolej 2-3 szklanki wody mineralnej gazowanej. Lekko zmiksuj całość. Dodaj roztarty czosnek, wymieszaj. Wsyp posiekaną dymkę, kawałki ogórka oraz paprykę. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz chili w proszku.
Odstaw na 1-2 godziny do schłodzenia. Rozlej do miseczek. Dekoruj kawałkami arbuza oraz świeżymi ziołami.Źródło: Świat kobiety