Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczne polędwiczki"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457149
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1314
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2165
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 533
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457149
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1314
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2165
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 533
Składniki
Polędwiczki umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na 2-3 kawałki, każdy owinąć dokładnie plastrem szynki, w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć czosnek oraz 1-2 gałązki tymianku i przechylić patelnię tak, by zioła i czosnek zanurzyły się w oliwie. Zrumieniony czosnek zdjąć z patelni.
W aromatycznym tłuszczu obsmażyć owinięte szynką polędwiczki. Zrumienić z każdej strony, skrapiając przy tym octem balsamicznym – ostrożnie, bo ocet dość szybko się karmelizuje.
Polędwiczki razem z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i dopiekać jeszcze przez 15 min w temp. 180°C. Gotowe danie wyłożyć na półmisek, skropić sosem, oprószyć solą i pieprzem, obsypać ziołami i natką.
ok. 40 minutŹródło: Twoje Imperium