Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest pyszne i aromatyczne a gruszki i pomarańcze nadają cudowny smak
Składniki
Do garnka z grubym dnem dodajemy poszatkowana cebulę,dodajemy olej i chwilę smażymy.Grzyby moczymy około godziny.Namoczone i odciśnięte grzyby kroimy w paski i dodajemy do cebuli.Pomarancze obieramy kroimy na mniejsze i dodajemy do garnka z grzybami u cebula.Obrane i pokrojone w grubą kostkę gruszki dorzucamy do garnka i wszystko razem chwilę smażymy.Kiszoną kapustę kroimy jeśli jest za kwaśna możemy ją przepłukać ja tego nie robię bo lubię kwaśny bigos .Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka ,wlewamy wodę z moczonych grzybów ,dodajemy ziele angielskie ,liście laurowe i na wolnym ogniu gotujemy .W razie potrzeby można podjąć trochę wodą .Boczek kroimy w kostkę ,delikatnie rumienimy go na suchej patelni i wrzucamy do kapusty.Szatkujemy białą kapustę.Gdy kapustą kiszoną będzie miękka dodajemy poszatkowaną kapustę białą i na wolnym bardzo małym ogniu gotujemy.Po około godzinie gotowania dodajemy piwo i miód i gotujemy jeszcze około godziny na wolnym ogniu.Ugotowany bigos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą .