Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażanowe wieżyczki"
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 116
Nie jest to przepis na przyrządzenie mięsa do burgerów ani bułek bo bazuję na...
Odsłon: 70
Łatwe ciasto w kolorze różowym.
Odsłon: 4770
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 116
Nie jest to przepis na przyrządzenie mięsa do burgerów ani bułek bo bazuję na...
Odsłon: 70
Łatwe ciasto w kolorze różowym.
Odsłon: 4770
Składniki
Bakłażany umyj, osusz, odetnij końce, resztę pokrój na 12 plasterków. Oprósz je solą i odłóż, by puściły gorzki sok. Pomidory umyj. Skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij, obierz ze skórki i oczyść z pestek.
Miąższ pomidorów potnij na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pomidory i duś ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Mozzarellę pokrój na 12 plasterków.
Plastry bakłażanów opłucz, osusz, ew. ponownie lekko posól. Sos pomidorowy wymieszaj z posiekanym tymiankiem. Przypraw solą i pieprzem.
Plasterki bakłażanów przełóż sosem oraz mozzarellą. Wieżyczki ustaw w żaroodpornym naczyniu. Skrop resztą oliwy. Zapiekaj 10–15 minut w temp. 200oC. Posyp parmezanem.Źródło: Naj