Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażanowe wieżyczki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Bakłażany umyj, osusz, odetnij końce, resztę pokrój na 12 plasterków. Oprósz je solą i odłóż, by puściły gorzki sok. Pomidory umyj. Skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij, obierz ze skórki i oczyść z pestek.
Miąższ pomidorów potnij na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pomidory i duś ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Mozzarellę pokrój na 12 plasterków.
Plastry bakłażanów opłucz, osusz, ew. ponownie lekko posól. Sos pomidorowy wymieszaj z posiekanym tymiankiem. Przypraw solą i pieprzem.
Plasterki bakłażanów przełóż sosem oraz mozzarellą. Wieżyczki ustaw w żaroodpornym naczyniu. Skrop resztą oliwy. Zapiekaj 10–15 minut w temp. 200oC. Posyp parmezanem.Źródło: Naj