Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bazyliowy chłodnik"
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 58
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37735
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3710
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 58
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37735
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3710
Składniki
Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Część odłóż do dekoracji. Resztę drobno poszatkuj lub utrzyj w moździerzu. Pomidory opłucz, osusz, zetnij czapeczki. Ostrożnie wydrąż miąższ, pozostawiając grubsze ścianki pomidorowych miseczek.
Z miąższu pomidorów odrzuć pestki i posiekaj go. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Wymieszaj z posiekanymi pomidorami, rozłóż na spód przygotowanych miseczek.
Jogurt naturalny wymieszaj starannie ze śmietaną. Dodaj rozdrobnione listki bazylii. Dopraw zielonym sosem tabasco, sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, bazyliowym pesto, solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Odstaw do schłodzenia.
Pieczywo tostowe (najlepiej pszenne) zrumień na suchej patelni lub opiecz w tosterze. Pokrój w kosteczkę. Wydrążone pomidory napełnij zimnym chłodnikiem. Podawaj z grzankami i odłożoną bazylią.
czas ok. 15 min; porcja – 190 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety