Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bazyliowy chłodnik"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13163
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5382
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13163
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5382
Składniki
Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Część odłóż do dekoracji. Resztę drobno poszatkuj lub utrzyj w moździerzu. Pomidory opłucz, osusz, zetnij czapeczki. Ostrożnie wydrąż miąższ, pozostawiając grubsze ścianki pomidorowych miseczek.
Z miąższu pomidorów odrzuć pestki i posiekaj go. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Wymieszaj z posiekanymi pomidorami, rozłóż na spód przygotowanych miseczek.
Jogurt naturalny wymieszaj starannie ze śmietaną. Dodaj rozdrobnione listki bazylii. Dopraw zielonym sosem tabasco, sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, bazyliowym pesto, solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Odstaw do schłodzenia.
Pieczywo tostowe (najlepiej pszenne) zrumień na suchej patelni lub opiecz w tosterze. Pokrój w kosteczkę. Wydrążone pomidory napełnij zimnym chłodnikiem. Podawaj z grzankami i odłożoną bazylią.
czas ok. 15 min; porcja – 190 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety