Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bekonowy dżem z karmelem"
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Cebulę obierz z łupin, dokładnie umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. Z boczku odetnij skórę. Pokrój go w cienkie plastry, a następnie na słupki.
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony boczek i cebulę. Smaż około 7-8 minut. Następnie dodaj brązowy cukier i cały czas mieszając, poczekaj, aż się skarmelizuje (będzie to trwało około 2-3 minuty).
Następnie na patelnię wyłóż koncentrat pomidorowy, wymieszaj z octem i krótko razem podduś. Dodaj pomidorki z zalewy i około 50 ml wody, doprowadź do wrzenia. Gotuj dalsze 15-20 minut, aż część wody odparuje. Co jakiś czas dobrze wymieszaj sos, żeby się nie przypalił.
Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotuj, a następnie przełóż do wyparzonego wcześniej słoika. Zamknij szczelnie i pozostaw do ostygnięcia. Sos przechowuj w lodówce. Podawaj z pieczywem i warzywami.Źródło: Tele Tydzień