Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bekonowy dżem z karmelem"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38337
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38337
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Cebulę obierz z łupin, dokładnie umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. Z boczku odetnij skórę. Pokrój go w cienkie plastry, a następnie na słupki.
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony boczek i cebulę. Smaż około 7-8 minut. Następnie dodaj brązowy cukier i cały czas mieszając, poczekaj, aż się skarmelizuje (będzie to trwało około 2-3 minuty).
Następnie na patelnię wyłóż koncentrat pomidorowy, wymieszaj z octem i krótko razem podduś. Dodaj pomidorki z zalewy i około 50 ml wody, doprowadź do wrzenia. Gotuj dalsze 15-20 minut, aż część wody odparuje. Co jakiś czas dobrze wymieszaj sos, żeby się nie przypalił.
Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotuj, a następnie przełóż do wyparzonego wcześniej słoika. Zamknij szczelnie i pozostaw do ostygnięcia. Sos przechowuj w lodówce. Podawaj z pieczywem i warzywami.Źródło: Tele Tydzień