Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cielęcina z szałwią"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13044
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1480
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14363
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5939
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13044
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1480
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14363
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5939
Składniki
Cielęcinę (najlepsza będzie polędwica) op łucz pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w ukośne plastry. Ułóż je na desce, przykryj folią i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa.
Rozbite kotlety cielęce oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej. Wkładaj ostrożnie panierowane kawałki mięsa. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron po kilka minut.
Usmażoną cielęcinę zdejmij z patelni. Ułóż na półmisku, przykryj i odstaw, aby mięso doszło w cieple. Na patelnię z tłuszczem wlej wino oraz bulion, wymieszaj. Wrzuć oliwki oraz opłukane pomidorki. Duś razem około 10 minut. Na koniec dodaj masło oraz posiekane listki szałwii, wymieszaj.
Usmażoną wcześniej polędwicę podawaj na stół polaną sosem szałwiowym, najlepiej z kluseczkami lub ryżem.
Czas ok. 50 min; porcja – 460 kcal, cena 6 zł.Źródło: Świat kobiety