Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina z szałwią

Cielęcina z szałwią

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 14

Sprawdzony przepis na "Cielęcina z szałwią"

Składniki

  • 80 dag cielęciny
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 50 ml deserowego czerwonego wina
  • 80 ml bulionu warzywnego
  • 10 dag zielonych oliwek
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 8 dag masła
  • 2-3 gałązki świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cielęcina z szałwią

Przygotowanie

  1. Cielęcinę (najlepsza będzie polędwica) op łucz pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w ukośne plastry. Ułóż je na desce, przykryj folią i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa.

  2. Rozbite kotlety cielęce oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej. Wkładaj ostrożnie panierowane kawałki mięsa. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron po kilka minut.

  3. Usmażoną cielęcinę zdejmij z patelni. Ułóż na półmisku, przykryj i odstaw, aby mięso doszło w cieple. Na patelnię z tłuszczem wlej wino oraz bulion, wymieszaj. Wrzuć oliwki oraz opłukane pomidorki. Duś razem około 10 minut. Na koniec dodaj masło oraz posiekane listki szałwii, wymieszaj.

  4. Usmażoną wcześniej polędwicę podawaj na stół polaną sosem szałwiowym, najlepiej z kluseczkami lub ryżem.

  5. Czas ok. 50 min; porcja – 460 kcal, cena 6 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń