Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, pyszne i chrupiące pizzerinki z semoliną
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 758
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 485
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 758
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 485
Składniki
Przesianą wcześniej mąkę wraz z semoliną (ewentualnie kaszą manną) wymieszać z suchymi drożdżami i zrobić w niej zagłębienie. Do zagłębienia wlać wodę, oliwę, sól, oregano i bazylię. Ciasto dobrze wyrobić. Po wyrobieniu najlepiej umieścić w misce i przykryć. Pozostawić na około godzinę i 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku. Następnie formować pizzerinki w kształcie okręgu (można pozostawić grubsze brzegi).
Na uformowane spody do pizzerinek wyłożyć sos pomidorowy. Ja użyłam ketchupu domowego własnej roboty ale równie dobrze można użyć ketchupu sklepowego. Na wierzch ułożyć ulubione dodatki (ja użyłam cebulę, pomidory suszone, pomidory, oliwki i ser Cheddar).
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni Celsjusza. Pizzerinki piec 15 - 20 minut i podawać gorące.