Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne danie, w sam raz na walentynkowy wieczór
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1076
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1076
Składniki
Kroimy filety z dorsza na 4 centymetrowe kawałki. Wkładamy do zagotowanej gorącej wody wraz z sokiem z wyciśniętej cytryny (można wrzucić całą cytrynę pokrojoną w plasterki. Moczyć jakieś co najmniej 10 minut. Popieprzyć i posolić wodę i dobrze zamieszać z pokrojonymi filetami.
Pokroić ananasa z puszki na małe kawałki, a następnie wrzucić na patelkę z 3 łyżeczkami miodu i wiórkami migdałowymi. Trzymać na mocnym ogniu około 5 minut aż się zarumieni i mocno mieszać. Odłożyć do miseczki.
szpinak z łyżeczką śmietany (śmietana nie obligatoryjnie) oraz z posiekaną papryką i pieczarkami gotować jakieś 15 minut. Odłożyć gorące do miski i wrzucić jedno jajko. - dobrze zamieszać.
Na patelce wlać kieliszek białego wytrawnego wina i wrzucić kosteczkę masła. Chwilę podgrzać, a następnie położyć na średnim ogniu dorsza zawiniętego w kostki sałatą lodową. Między czasie ugotować ryż. Dorsza w sałacie gotować około 10 minut (tak aby sałata nie zrobiła się blada i nie straciła koloru) Trzeba sprawdzać dorsza widelcem czy już jest miękki.
Podać na talerzu obok siebie ryż, rybę zawiniętą w sałatę, szpinak z pieczarkami i papryką a na szpinaku rozsypać ananasa z migdałami.
Smacznego! i proszę pamiętać o lampce białego wina do posiłku.