Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona kaczka

Duszona kaczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 26

Sprawdzony przepis na "Duszona kaczka"

Składniki

  • 2 kacze udka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Duszona kaczka

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 5,10 zł

  2. Udka kaczki myję, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram i kroję w kostkę.

  3. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Podlewam niepełną szklanką wody i białym winem, dodaję wcześniej namoczone suszone grzyby oraz paprykę. Wszystko duszę godzinę na małym ogniu. Następnie dodaję suszoną żurawinę.

  4. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru z duszonej kaczki, dodaję do mięsa i dokładnie mieszam. Całość duszę jeszcze ok. 10 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowaną kaczkę podaję z makaronem albo z ziemniakami i surówką.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń