Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2071
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421348
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2045
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2071
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421348
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2045
Składniki
Wydryluj czereśnie i zasyp cukrem. Odstaw, by puściły sok. Przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj wanilię i sok z cytryny. Gotuj, co jakiś czas mieszając.
Gdy owoce są rozgotowane, zdejmij z gazu, wyjmij laskę wanilii, zmiksuj lub rozgnieć.
Ponownie zagotuj. Dżem przełóż do słoiczków. Zapasteryzuj.
Wersja bez cukru: Zastąp cukier 1/2 łyżeczki soli morskiej i podgrzewaj pokrojone owoce powoli (nawet 2 godziny, z przerwami), w garnku o grubym dnie.Źródło: Olivia