Do góry

Dania główne Przepis na:

Dzika rolada w sosie własnym

Dzika rolada w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6693

Dodano:

Odsłon: 12

Przepis wart wypróbowania: "Dzika rolada w sosie własnym"

Składniki

  • 800 g udźca z dzika
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 większa cebula
  • 2 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 2 kiełbasy paprykowe (po 200 g)
  • 3 większe ogórki konserwowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dzika rolada w sosie własnym

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić i wykroić płat. Posmarować olejem z obu stron, posypać solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut.

  2. Cebulę obrać, posiekać. Masło rozgrzać na patelni, podsmażyć na nim cebulę. Jajka rozkłócić widelcem, lekko posolić i doprawić pieprzem. Wlać na patelnię i mieszać łopatką, aż się zetną. Kiełbaski paprykowe obrać. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Na blacie rozłożyć płat mięsa. Rozsmarować na nim smażone jajka z cebulą. Ułożyć kiełbasy i cząstki konserwowego ogórki. Mięso ostrożnie zwinąć w roladę i przewiązać mocną nicią kuchenną.

  3. W brytfannie rozgrzać olej i szybko podsmażyć na nim roladę – ze wszystkich stron. Następnie podlać ją małą ilością wody, przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, zdjąć pokrywkę, a roladę jeszcze nieco przyrumienić.

  4. około 120 mi.

  5. Upieczoną roladę kroimy w plastry. Polewamy sosem z dna brytfanki. Serwujemy np. z ziemniakami z wody i ćwiartkami konserwowego ogórka lub z ćwikłą.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń