Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rozpływające się w ustach mięsko kaczki.
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4908
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4908
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Udka kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy wymieszać, natrzeć udka ze wszystkich stron, ułożyć w pojemniku z przykrywką i włożyć do lodówki na całą dobę
Tłuszcz gęsi włożyć do dużego rondla i wytopić na średnim ogniu. Jeżeli po wytopieniu zostaną skwarki trzeba je wyłowić łyżką cedzakową.
Udka wyjąć z lodówki, oczyścić z przypraw, włożyć do wytopionego smalcu i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
Po wyjęciu z tłuszczu, wyłożyć udka na blachę i zapiec chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż się zrumienią. Smacznego!
Tak przyrządzone udka kacze rozpływają się w ustach. Ostudzony smalec po smażeniu wlewać do mniejszych pojemniczków i zamrozić. Można go używać do smarowania pieczywa (jest pyszny) lub do kapusty zasmażanej.