Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rozpływające się w ustach mięsko kaczki.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12319
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13135
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5361
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12319
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13135
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5361
Składniki
Udka kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy wymieszać, natrzeć udka ze wszystkich stron, ułożyć w pojemniku z przykrywką i włożyć do lodówki na całą dobę
Tłuszcz gęsi włożyć do dużego rondla i wytopić na średnim ogniu. Jeżeli po wytopieniu zostaną skwarki trzeba je wyłowić łyżką cedzakową.
Udka wyjąć z lodówki, oczyścić z przypraw, włożyć do wytopionego smalcu i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
Po wyjęciu z tłuszczu, wyłożyć udka na blachę i zapiec chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż się zrumienią. Smacznego!
Tak przyrządzone udka kacze rozpływają się w ustach. Ostudzony smalec po smażeniu wlewać do mniejszych pojemniczków i zamrozić. Można go używać do smarowania pieczywa (jest pyszny) lub do kapusty zasmażanej.