Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Farmerski kociołek z dynią i indykiem"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Składniki
Sezam wsyp na lekko rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i upraż. Gdy zacznie delikatnie się rumienić, przesyp na talerzyk. Imbir obierz, 1/3 zetrzyj na tarce o małych otworkach, resztę pokrój w cieniutkie plasterki, a te w paseczki.
Kolendrę opłucz, listki poodrywaj od gałązek, kilka odłóż do dekoracji. Pozostałe wsyp do blendera razem z 3 łyżkami sezamu. Dodaj starty imbir, 2 łyżki oleju oraz cukier. Wszystko zmiksuj, pesto przypraw solą oraz pieprzem.
Pomidorki umyj, wytrzyj i poprzekrawaj na połówki. Dynię obierz ze skóry, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w niezbyt dużą kostkę. Filet z indyka umyj, starannie wytrzyj papierowym ręcznikiem i również pokrój w drobną kostkę.
Pozostały olej sezamowy rozgrzej w garnku. Włóż mięso oraz pokrojony imbir. Smaż na średnim ogniu 3 min.
Do mięsa wlej gorący bulion. Dodaj namoczoną, opłukaną, osączoną ciecierzycę i gotuj 10 min. Dołóż pokrojoną dynię i duś gulasz na małym ogniu ok. 45 min. 5 min przed końcem gotowania dodaj pomidory. Gulasz przypraw solą i pieprzem.
Danie posyp resztą sezamu, zrób kleksy z pesto i udekoruj listkami kolendry.Źródło: Tina