Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Farmerski kociołek z dynią i indykiem"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6533
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 829
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6533
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 829
Składniki
Sezam wsyp na lekko rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i upraż. Gdy zacznie delikatnie się rumienić, przesyp na talerzyk. Imbir obierz, 1/3 zetrzyj na tarce o małych otworkach, resztę pokrój w cieniutkie plasterki, a te w paseczki.
Kolendrę opłucz, listki poodrywaj od gałązek, kilka odłóż do dekoracji. Pozostałe wsyp do blendera razem z 3 łyżkami sezamu. Dodaj starty imbir, 2 łyżki oleju oraz cukier. Wszystko zmiksuj, pesto przypraw solą oraz pieprzem.
Pomidorki umyj, wytrzyj i poprzekrawaj na połówki. Dynię obierz ze skóry, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w niezbyt dużą kostkę. Filet z indyka umyj, starannie wytrzyj papierowym ręcznikiem i również pokrój w drobną kostkę.
Pozostały olej sezamowy rozgrzej w garnku. Włóż mięso oraz pokrojony imbir. Smaż na średnim ogniu 3 min.
Do mięsa wlej gorący bulion. Dodaj namoczoną, opłukaną, osączoną ciecierzycę i gotuj 10 min. Dołóż pokrojoną dynię i duś gulasz na małym ogniu ok. 45 min. 5 min przed końcem gotowania dodaj pomidory. Gulasz przypraw solą i pieprzem.
Danie posyp resztą sezamu, zrób kleksy z pesto i udekoruj listkami kolendry.Źródło: Tina