Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Faszerowane bakłażany"

Składniki

  • 2 większe bakłażany
  • 300 g mięsa mielonego
  • 4 duże pomidory
  • 200 g żółtego sera do zapiekania
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • kawałek papryczki chili
  • zioła prowansalskie, pieprz, sól
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowane bakłażany

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 4,10 zł

  2. Umyte bakłażany przekrawamy wzdłuż i łyżką wybieramy z nich miąższ tak, żeby powstały łódeczki. Miąższ odkładamy do farszu. Bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut, po czym dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

  3. Miąższ z bakłażanów kroimy na małe kawałki, cebule w drobną kostkę, obrane ze skórki pomidory w grubą kostkę, papryczkę chili bardzo drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę.

  4. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem i chili, dodajemy mięso, następnie miąższ z bakłażanów, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy i smażymy kilka minut, by odparować cały sok.

  5. Masą napełniamy połówki bakłażanów. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pod koniec posypujemy tartym żółtym serem.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 398 kcal Białko 25,5 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 39 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń