Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowane bakłażany"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 850
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5828
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9654
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 297
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 850
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5828
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9654
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 297
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 4,10 zł
Umyte bakłażany przekrawamy wzdłuż i łyżką wybieramy z nich miąższ tak, żeby powstały łódeczki. Miąższ odkładamy do farszu. Bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut, po czym dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
Miąższ z bakłażanów kroimy na małe kawałki, cebule w drobną kostkę, obrane ze skórki pomidory w grubą kostkę, papryczkę chili bardzo drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem i chili, dodajemy mięso, następnie miąższ z bakłażanów, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy i smażymy kilka minut, by odparować cały sok.
Masą napełniamy połówki bakłażanów. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pod koniec posypujemy tartym żółtym serem.
Wartość odżywcza jednej porcji 398 kcal Białko 25,5 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 39 gŹródło: Rewia