Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane filety

Faszerowane filety

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Faszerowane filety"

Składniki

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 2-3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 opakowania sera mozarella (kulki)
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 l śmietanki kremówki 30 proc
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowane filety

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą połówkę piersi przekrój wzdłuż na pół – otrzymasz w ten sposób 4 filety. Każdy filet przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Na koniec oprósz solą oraz pieprzem.

  2. Brzoskwinie i ser pokrój w paski i ułóż na środku każdego filetu. Zwiń ciasno, formując roladki i zepnij wykałaczkami, by nie rozpadły się w trakcie pieczenia. Wierzch każdej roladki posyp przyprawą do kurczaka. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

  3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i ułóż w nim roladki. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw naczynie z mięsem, piecz ok. 30 min.

  4. Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki, smaż aż odparuje cały płyn. Wlej wino i smaż, od czasu do czasu mieszając, a gdy odparuje dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wlej śmietankę, gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  5. (bez czasu oczekiwania): 20 minut, porcja: 290 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń