Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet z indyka z morelową skórką"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7864
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1067
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13623
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7864
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1067
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13623
Składniki
Filet posyp solą, pieprzem i papryką, ułóż w brytfance posmarowanej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę.
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Potnij na połówki albo cząstki. Cukinie oraz pomidory umyj, osusz. Cukinie pokrój w plasterki, a pomidory na połówki. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, pokrój w grubszą kostkę. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek i posiekaj je.Przygotowane warzywa wymieszaj z rozmarynem. Przypraw solą oraz pieprzem. Włóż do brytfanki z mięsem po ok. 20 min pieczenia. Pozostałe zioła opłucz, osusz, posiekaj.
Twarożek utrzyj na gładko z mlekiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Serek wymieszaj z posiekaną natką i szczypiorkiem. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią wierzch mięsa. Filet piecz jeszcze 15 minut, aż skórka pieczeni się zezłoci.
Filet do obiadu podawaj z jarzynką oraz sosem ziołowym. Po wystudzeniu możesz pieczeń pokroić w grubsze plasterki i przełożyć nimi pszenne bułki z sezamem.
ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja 410 kcalŹródło: Tina