Do góry

Dania główne Przepis na:

Fondue serowe.

Fondue serowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 176

Dodano:

Odsłon: 5914

Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na fondue w którym głównym składnikiem jest ser pochodzący z danej okolicy. Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France. Dobre fondue, to bardzo dobrze dobrane ,bardzo dobre sery. Najlepsze jest gotowe szwajcarskie fondue. Jeżeli takiego brak, to proponuję wykorzystać poniższy przepis.

Składniki

  • 250g sera gruyere
  • 250g sera ementalskiego
  • 100gsera cheddar
  • 300ml wina białego francuskiego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego
  • 1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem ,wlać wino i lekko podgrzać.
    Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając.
    Jeżeli ser nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się, tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z winem.
    Masę serową doprawiamy gałką i pieprzem.
    Kociołek z fondue stawiamy na podgrzewaczu i zaczynamy zabawę .
    Każdy z biesiadników nabija na swój widelec do fondue kostkę chleba i macza ją w masie serowej.
    No i konieczne jest winko ,białe, półwytrawne, to ,które dodałem do sera ,Celebro France

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń