Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi - галубцы, na Litwie - balandėliai, a w Rosji - голубцы. W Niemczech znane są w jako Krautwickel/Kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji gdzie nazywają się kåldolmar, a w Finlandii kaalikääryleet. Znajomość gołąbków w Szwecji prawdopodobnie zawdzięcza się osmańskim wierzycielom króla szwedzkiego Karola XII, którzy rezydowali w XVIII wieku w Sztokholmie. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale) czy też dolmades, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli lub kiszonej kapusty."
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
W dużym garnku gotujemy dużą główkę kapusty przez 5 minut. (5 minut od momentu zagotowania wody, więc właściwie sparzamy kapustę). Po określonym czasie ściągamy pojedyncze liście i gdy jest to konieczne ścinamy na płasko ogonek liścia, aby łatwiej było nam zawinąć naszego gołąbka.
Słoninę i cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy do momentu aż się przyrumienią. Zalewamy wywarem warzywnym lub drobiowym (nie cały, zostawiamy trochę wywaru do późniejszego rozrobienia z keczupem), wsypujemy ryż i dusimy przez 15 minut. Powinno to przypominać konsystencją risotto :).
Paprykę należy opłukać i bardzo dokładnie oczyścić z nasion, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. W dużej misce mieszamy paprykę z mięsem mielonym, jajkiem i ryżem. Solimy do smaku, posypujemy pieprzem i przyprawiamy majerankiem oraz słodką papryką (mniej więcej proporcje takie jakie zostały podane).
Nafaszerować ostygnięte liście kapusty, zwinąć je dokładnie i zagiąć z obu stron. (Można sobie pomóc owijając je nitką, żeby się nie rozpadły podczas duszenia).
Na małym ogniu roztopić smalec, położyć gołąbki na kiszonej kapuście (proponuje ją troszeczkę odcisnąć). Resztę wywaru rozmieszać z ketczupem i wlać do garnka. Gołąbki zapiekamy w piekarniku aż będą miękkie. Gołąbki podawać z uduszoną kiszoną kapustą. SMACZNEGO ! :)