Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1
Dodano: 24.12.2011
Odsłon: 1731
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kapustę parzymy,ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie mięki,nie rozgotowany.Ziemniaki trzemy na tarce na najmniejszych oczkach,cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na margarynie.Gdy ryż już się ugotuję i ostygnie mieszamy razem, z ziemniakami z cebulką tylko dodajemy połowę z patelni,bo drugą będzie nam potrzebna do omasty.I doprawiamy do smaku i zawijamy w liście kapusty
.Gotujemy godzinę w zależności od kapusty czy nie będzie jeszcze twarda.No i robimy omastę z tej reszty cebulki,co była duszona wcześniej.Do cebulki dodajemy całą śmietana,mieszamy i doprawiamy do smaku.Ugotowane gołabki nakładamy na talerze polewamy omastą i nic innego nie zostaje jak zajadanie się.Gołąbki można zrobic też z kasza zamiast ryżu i też są rewelacyjne.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Annuar 27 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Przez kilka lat robiliśmy podobne (bez ryżu, tylko ziemniaki z grzybami) gołąbki, są pyszne ale niestety pracochłonne, zwłaszcza, ze na święta jest i tak co robić i w tym roku zrezygnowaliśmy ;) Warto je robić nie tylko na Święta.0 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 24 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ja znam ten przepis z samymi ziemniakami tartymi i cebulka jest smażona na oleju lub oliwie--nazywają się ukraińskie postne.Ale przepis i tak jest rewelacyjny.Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.0 Kto głosował? | Odpowiedz