Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w kapuście kiszonej, ale nie kwaszonej

Gołąbki w kapuście kiszonej, ale nie kwaszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 60

Gołąbki wszyscy lubią. Jeśli sami kisicie kapustę na zimę, warto takie zrobić. Dlaczego kapusta kiszona, a nie kwaszona? Kupowałam swego czasu kapustę kiszoną a to na pierogi, a to na kapuśniak czy dodawałam do zupy grochowej. Grochówka z kapustą kiszoną jest pycha. Producenci niektórzy trochę potrafią sobie zakpić z konsumenta. Jak? - do świeżej, pokrojonej kapusty wlewają sok od kiszonej kapusty - kiszą kapustę wlewając do niej ocet czy kwas mlekowy. Jeśli zatem jesienią przygotowujecie kapustę na kiszoną, warto wrzucić kilka główek.

Składniki

  • - kapusta biała lub czerwona kiszona- głowa 3-4 kg
  • - mięso mielone- ok. 1 kg
  • - ryż- 3 torebki
  • - passata pomodorowa
  • - bazylia, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki w kapuście kiszonej, ale nie kwaszonej

Przygotowanie

  1. Kapusta kiszona będzie miękka. Wystarczy wydrążyć głąb i zdejmować liście, ścinając grube miejsca.
    Rozkładając je, nakładać surowe mielone mięso połączone z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem, a także osolone, z dodatkiem pieprzu.
    Zwijać, to chyba każdy potrafi.

    Na dno garnka ułożyć kilka liści i ciasno układać zwinięte gołąbki. Wlać wodę, można wywar jarzynowy lub rosół mięsny. Dodać passatę. Jest o niebo lepsza niż przecier, chyba, że z własnych pomidorów i wykonany samodzielnie.
    Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 60 minut.
    Na początku około pół godziny gotować bez pokrywki aby ulotniła się goryczka z kapusty. Ja lubię bardzo miękkie liście i gotuję 1,5 godziny.
    Można wrzucić do garnka kawałek wędzonki np. boczku lub wędzone kości.
    Nie dodaję śmietany, ale trochę majeranku i na koniec doprawiam gdy są już prawie miękkie. Palce lizać.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń