Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki wszyscy lubią. Jeśli sami kisicie kapustę na zimę, warto takie zrobić. Dlaczego kapusta kiszona, a nie kwaszona? Kupowałam swego czasu kapustę kiszoną a to na pierogi, a to na kapuśniak czy dodawałam do zupy grochowej. Grochówka z kapustą kiszoną jest pycha. Producenci niektórzy trochę potrafią sobie zakpić z konsumenta. Jak? - do świeżej, pokrojonej kapusty wlewają sok od kiszonej kapusty - kiszą kapustę wlewając do niej ocet czy kwas mlekowy. Jeśli zatem jesienią przygotowujecie kapustę na kiszoną, warto wrzucić kilka główek.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Kapusta kiszona będzie miękka. Wystarczy wydrążyć głąb i zdejmować liście, ścinając grube miejsca. Rozkładając je, nakładać surowe mielone mięso połączone z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem, a także osolone, z dodatkiem pieprzu. Zwijać, to chyba każdy potrafi. Na dno garnka ułożyć kilka liści i ciasno układać zwinięte gołąbki. Wlać wodę, można wywar jarzynowy lub rosół mięsny. Dodać passatę. Jest o niebo lepsza niż przecier, chyba, że z własnych pomidorów i wykonany samodzielnie. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 60 minut. Na początku około pół godziny gotować bez pokrywki aby ulotniła się goryczka z kapusty. Ja lubię bardzo miękkie liście i gotuję 1,5 godziny. Można wrzucić do garnka kawałek wędzonki np. boczku lub wędzone kości. Nie dodaję śmietany, ale trochę majeranku i na koniec doprawiam gdy są już prawie miękkie. Palce lizać. Smacznego