Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki wszyscy lubią. Jeśli sami kisicie kapustę na zimę, warto takie zrobić. Dlaczego kapusta kiszona, a nie kwaszona? Kupowałam swego czasu kapustę kiszoną a to na pierogi, a to na kapuśniak czy dodawałam do zupy grochowej. Grochówka z kapustą kiszoną jest pycha. Producenci niektórzy trochę potrafią sobie zakpić z konsumenta. Jak? - do świeżej, pokrojonej kapusty wlewają sok od kiszonej kapusty - kiszą kapustę wlewając do niej ocet czy kwas mlekowy. Jeśli zatem jesienią przygotowujecie kapustę na kiszoną, warto wrzucić kilka główek.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 373
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7307
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13410
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2685
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 373
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7307
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13410
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2685
Składniki
Kapusta kiszona będzie miękka. Wystarczy wydrążyć głąb i zdejmować liście, ścinając grube miejsca. Rozkładając je, nakładać surowe mielone mięso połączone z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem, a także osolone, z dodatkiem pieprzu. Zwijać, to chyba każdy potrafi. Na dno garnka ułożyć kilka liści i ciasno układać zwinięte gołąbki. Wlać wodę, można wywar jarzynowy lub rosół mięsny. Dodać passatę. Jest o niebo lepsza niż przecier, chyba, że z własnych pomidorów i wykonany samodzielnie. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 60 minut. Na początku około pół godziny gotować bez pokrywki aby ulotniła się goryczka z kapusty. Ja lubię bardzo miękkie liście i gotuję 1,5 godziny. Można wrzucić do garnka kawałek wędzonki np. boczku lub wędzone kości. Nie dodaję śmietany, ale trochę majeranku i na koniec doprawiam gdy są już prawie miękkie. Palce lizać. Smacznego