Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz warzywny z łososiem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11572
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1242
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12153
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2604
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11572
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1242
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12153
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2604
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 6,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 490 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 26 g.
Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Ziemniaki gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, 10 minut przed końcem dodajemy kalafior, odcedzamy.
Opłukane w wodzie i osuszone filety z łososia kroimy na kawałki, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy 5 minut na rozgrzanym oleju. Filety osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy. Wlewamy bulion i mleko, doprawiamy pieprzem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, gotujemy 5 minut. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane ziemniaki, różyczki kalafiora oraz usmażone kawałki łososia, delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2–3 minuty.
Danie podajemy na ciepło, posypane posiekanym koperkiem, z czosnkowymi grzankami.Źródło: Rewia