Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz z ziołowymi kluskami"
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 74
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 130
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 284
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1051
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 639
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 74
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 130
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 284
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1051
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 639
Składniki
Podsmaż na połowie oleju mięso i odłóż je. Na reszcie oleju podsmaż cebulę (2-3 minuty). Wsyp paprykę i wymieszaj. Włóż mięso, oprósz je mąką i smaż 1-2 minuty, mieszając. Dodaj pastę pomidorową, pomidory i bulion. Zagotuj i przełóż do piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Na kluski zagnieć mąkę, proszek do pieczenia, masło i zioła. Dodaj tyle mleka, aby ciasto było miękkie. Zroluj je i pokrój na kawałki 5 cm.
Wyjmij gulasz z piekarnika. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 st. C. Ułóż kluski na gulaszu i posmaruj resztą mleka. Wstaw do piekarnika i piecz (bez przykrycia) 12-15 minut (aż knedle się zezłocą). Obsyp tymiankiem.Źródło: Olivia