Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hot dogi z pieczarkami"
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 86
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 59
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 29
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 13359
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 45
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 86
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 59
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 29
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 13359
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 45
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w cienkie plasterki. Umytą papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń nasionka. Połówkę miąższu pokrój w cienkie krążki. Natkę opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek, poszatkuj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pokrojone pieczarki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Smaż, co pewien czas mieszając, około 10 minut. Po tym czasie dodaj chili oraz posiekaną natkę.
Bułki natnij wzdłuż tak, by do końca ich nie przekroić. Opiecz je z dwóch stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. parówki wrzuć do garnka z wrzątkiem, krótko obgotuj. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cieniutkie paseczki. Opłucz liście sałaty (np. lodowej lub little gym), osusz je i, jeśli trzeba, rozdrobnij palcami.
Rozkrojone bułki obłóż liśćmi sałaty i posyp marchewką. Nałóż część masy pieczarkowej oraz parówki. Na parówkach ułóż pozostałą masę pieczarkową. Do hot dogów możesz podać sosy.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 300 kcal, cena 3,10 zł.
Pieczarki można jeść na surowo, np. na kanapkach. Wówczas należy je obrać. Jeśli jednak zamierzasz poddać te grzyby obróbce termicznej (smażyć, gotować, dusić lub grillować), nie musisz usuwać skórki.Źródło: Świat kobiety