Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hot dogi z pieczarkami"
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336657
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3875
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422992
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2539
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336657
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3875
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422992
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2539
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w cienkie plasterki. Umytą papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń nasionka. Połówkę miąższu pokrój w cienkie krążki. Natkę opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek, poszatkuj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pokrojone pieczarki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Smaż, co pewien czas mieszając, około 10 minut. Po tym czasie dodaj chili oraz posiekaną natkę.
Bułki natnij wzdłuż tak, by do końca ich nie przekroić. Opiecz je z dwóch stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. parówki wrzuć do garnka z wrzątkiem, krótko obgotuj. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cieniutkie paseczki. Opłucz liście sałaty (np. lodowej lub little gym), osusz je i, jeśli trzeba, rozdrobnij palcami.
Rozkrojone bułki obłóż liśćmi sałaty i posyp marchewką. Nałóż część masy pieczarkowej oraz parówki. Na parówkach ułóż pozostałą masę pieczarkową. Do hot dogów możesz podać sosy.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 300 kcal, cena 3,10 zł.
Pieczarki można jeść na surowo, np. na kanapkach. Wówczas należy je obrać. Jeśli jednak zamierzasz poddać te grzyby obróbce termicznej (smażyć, gotować, dusić lub grillować), nie musisz usuwać skórki.Źródło: Świat kobiety