Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hot dogi z pieczarkami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22532
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14829
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4620
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44182
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 611
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 621
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22532
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14829
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4620
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44182
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 611
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 621
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w cienkie plasterki. Umytą papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń nasionka. Połówkę miąższu pokrój w cienkie krążki. Natkę opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek, poszatkuj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pokrojone pieczarki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Smaż, co pewien czas mieszając, około 10 minut. Po tym czasie dodaj chili oraz posiekaną natkę.
Bułki natnij wzdłuż tak, by do końca ich nie przekroić. Opiecz je z dwóch stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. parówki wrzuć do garnka z wrzątkiem, krótko obgotuj. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cieniutkie paseczki. Opłucz liście sałaty (np. lodowej lub little gym), osusz je i, jeśli trzeba, rozdrobnij palcami.
Rozkrojone bułki obłóż liśćmi sałaty i posyp marchewką. Nałóż część masy pieczarkowej oraz parówki. Na parówkach ułóż pozostałą masę pieczarkową. Do hot dogów możesz podać sosy.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 300 kcal, cena 3,10 zł.
Pieczarki można jeść na surowo, np. na kanapkach. Wówczas należy je obrać. Jeśli jednak zamierzasz poddać te grzyby obróbce termicznej (smażyć, gotować, dusić lub grillować), nie musisz usuwać skórki.Źródło: Świat kobiety