Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hot dogi z pieczarkami"
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 105
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 437
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32598
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 70
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 100
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 105
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 437
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32598
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 70
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 100
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w cienkie plasterki. Umytą papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń nasionka. Połówkę miąższu pokrój w cienkie krążki. Natkę opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek, poszatkuj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pokrojone pieczarki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Smaż, co pewien czas mieszając, około 10 minut. Po tym czasie dodaj chili oraz posiekaną natkę.
Bułki natnij wzdłuż tak, by do końca ich nie przekroić. Opiecz je z dwóch stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. parówki wrzuć do garnka z wrzątkiem, krótko obgotuj. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cieniutkie paseczki. Opłucz liście sałaty (np. lodowej lub little gym), osusz je i, jeśli trzeba, rozdrobnij palcami.
Rozkrojone bułki obłóż liśćmi sałaty i posyp marchewką. Nałóż część masy pieczarkowej oraz parówki. Na parówkach ułóż pozostałą masę pieczarkową. Do hot dogów możesz podać sosy.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 300 kcal, cena 3,10 zł.
Pieczarki można jeść na surowo, np. na kanapkach. Wówczas należy je obrać. Jeśli jednak zamierzasz poddać te grzyby obróbce termicznej (smażyć, gotować, dusić lub grillować), nie musisz usuwać skórki.Źródło: Świat kobiety