Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagła zapieczona z ratatouille"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 28
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 200
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 28
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 200
Składniki
Kaszę starannie opłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Bulion zagotuj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zeszklij połowę czosnku i cebuli. Dodaj kaszę, smaż 2 min. Wlej wino, wymieszaj i gotuj, aż płyn się zredukuje. Wtedy wlej gorący bulion, wymieszaj. Naczynie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj kaszotto 20 min. Gdy będzie gotowe, wsyp do niego 5 dag par- mezanu, dodaj mascarpone i połowę masła. Przypraw, wymieszaj. Kaszotto przełóż do żaroodpornej formy natłuszczonej pozostałym masłem.
Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Zeszklij na niej pozostałą cebulę z czosnkiem. Dodaj oczyszczone, pokrojone w kosteczkę papryki oraz cukinię. Przypraw do smaku so lą i pieprzem, smaż 5 min, mieszając co jakiś czas. Dołóż pomidory z puszki i duś 10 min. Warzywa wymieszaj z posiekaną bazylią i wyłóż na kaszotto. Wszystko posyp pozostałym parmezanem. Piecz 15 min w 190 st. Zapiekankę udekoruj natką pietruszki.Źródło: Tina