Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jaglane gołąbki"
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 424
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1379
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 424
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1379
Składniki
Kapustę opłucz, oczyść z wierzchnich liści. Włóż do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Krótko obgotuj. Wyjmij, lekko przestudź. Oddziel 8 dużych liści. Odetnij końcówki, rozbij tłuczkiem grube nerwy.
Kaszę ugotuj według przepisu. Odstaw do przestudzenia. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Wymieszaj z mięsem mielonym. Wbij jajko, dodaj łyżkę bułki tartej. Wsyp ostudzoną kaszę. Masę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Na liście kapusty nakładaj przygotowany farsz, zwijaj, formując gołąbki. Obwiąż je bawełnianą nicią. Obsmaż w dużym rondlu na 2 łyżkach oleju. Wyjmij, trzymaj w cieple.
Do rondla wrzuć pokrojony boczek, wysmaż. Dodaj koncentrat i bulion, zagotuj. Wrzuć posiekane pomidory. Duś sos kilka minut. Zagęść 100 ml śmietany z łyżką mąki. Dopraw sola, pieprzem i cukrem. Włóż gołąbki. Duś ok. 25 min.
Do gołąbków doskonale pasuje także sos z mrożonych lub suszonych grzybów leśnych podsmażonych na maśle, a następnie uduszonych z dodatkiem cebuli, natki, śmietany oraz soli i pieprzu.Źródło: Świat kobiety