Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jaglane gołąbki"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22615
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14935
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44727
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 679
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22615
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14935
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44727
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 679
Składniki
Kapustę opłucz, oczyść z wierzchnich liści. Włóż do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Krótko obgotuj. Wyjmij, lekko przestudź. Oddziel 8 dużych liści. Odetnij końcówki, rozbij tłuczkiem grube nerwy.
Kaszę ugotuj według przepisu. Odstaw do przestudzenia. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Wymieszaj z mięsem mielonym. Wbij jajko, dodaj łyżkę bułki tartej. Wsyp ostudzoną kaszę. Masę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Na liście kapusty nakładaj przygotowany farsz, zwijaj, formując gołąbki. Obwiąż je bawełnianą nicią. Obsmaż w dużym rondlu na 2 łyżkach oleju. Wyjmij, trzymaj w cieple.
Do rondla wrzuć pokrojony boczek, wysmaż. Dodaj koncentrat i bulion, zagotuj. Wrzuć posiekane pomidory. Duś sos kilka minut. Zagęść 100 ml śmietany z łyżką mąki. Dopraw sola, pieprzem i cukrem. Włóż gołąbki. Duś ok. 25 min.
Do gołąbków doskonale pasuje także sos z mrożonych lub suszonych grzybów leśnych podsmażonych na maśle, a następnie uduszonych z dodatkiem cebuli, natki, śmietany oraz soli i pieprzu.Źródło: Świat kobiety