Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jaglane gołąbki"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 541
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 769
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 541
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 769
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Kapustę opłucz, oczyść z wierzchnich liści. Włóż do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Krótko obgotuj. Wyjmij, lekko przestudź. Oddziel 8 dużych liści. Odetnij końcówki, rozbij tłuczkiem grube nerwy.
Kaszę ugotuj według przepisu. Odstaw do przestudzenia. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Wymieszaj z mięsem mielonym. Wbij jajko, dodaj łyżkę bułki tartej. Wsyp ostudzoną kaszę. Masę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Na liście kapusty nakładaj przygotowany farsz, zwijaj, formując gołąbki. Obwiąż je bawełnianą nicią. Obsmaż w dużym rondlu na 2 łyżkach oleju. Wyjmij, trzymaj w cieple.
Do rondla wrzuć pokrojony boczek, wysmaż. Dodaj koncentrat i bulion, zagotuj. Wrzuć posiekane pomidory. Duś sos kilka minut. Zagęść 100 ml śmietany z łyżką mąki. Dopraw sola, pieprzem i cukrem. Włóż gołąbki. Duś ok. 25 min.
Do gołąbków doskonale pasuje także sos z mrożonych lub suszonych grzybów leśnych podsmażonych na maśle, a następnie uduszonych z dodatkiem cebuli, natki, śmietany oraz soli i pieprzu.Źródło: Świat kobiety