Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajka w koszulce z sosem holenderskim"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1113
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1113
Składniki
Przygotuj sos: żółtka utrzyj na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cały czas ucierając, stopniowo dodaj rozpuszczone gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.
Czosnek obierz i podziel na ząbki. Następnie pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuść 3 łyżki masła. Następnie wrzuć pokrojony czosnek i podsmaż. Gdy czosnek delikatnie się zrumieni, dodaj wcześniej przygotowany szpinak (patrz poniżej). Całość posól i mieszając drewnianą łyżką, smaż około 10 minut.
Przygotowane wcześniej tosty przed podaniem polej sosem holenderskim, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Danie podawaj na ciepło.
kroki do...
Kup świeży szpinak. Wybierz taki, który nie ma na liściach przebarwień. Szpinak dokładnie umyj i osusz, odrzuć zwiędłe listki. Następnie odetnij wszystkie ogonki. Listki możesz zostawić całe lub pokroić po podsmażeniu.
Do szerokiego garnka wlej wodę na wysokość 4 cm. Dodaj łyżeczkę octu i zagotuj. Jajka wbij do miseczki i ostrożnie wlewaj do gotującej się wody. Białkiem delikatnie oblewaj żółtko, aby całe pokryło się białkiem. Gotuj przez 3 minuty i wyjmij łyżką.
Pieczywo tostowe posmaruj niewielką ilością masła. Wstaw do piekarnika i chwilę podpiecz.
Możesz również zrumienić kromki w tosterze. Na każdym toście ułóż podsmażony szpinak, a na nim jajko w koszulce, osuszone papierowym ręcznikiem.Źródło: Na żywo