Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajka w koszulce z sosem holenderskim

Jajka w koszulce z sosem holenderskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Jajka w koszulce z sosem holenderskim"

Składniki

  • na 2 porcje
  • 2 świeże jajka
  • łyżeczka octu winnego
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 4 łyżki masła
  • garść świeżego szpinaku – najlepiej typu sałatkowego (może też być mrożony) Sos holenderski: 1/2 łyżki masła
  • 4 żółtka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jajka w koszulce z sosem holenderskim

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos: żółtka utrzyj na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cały czas ucierając, stopniowo dodaj rozpuszczone gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.

  2. Czosnek obierz i podziel na ząbki. Następnie pokrój w cienkie plasterki.

  3. Na patelni rozpuść 3 łyżki masła. Następnie wrzuć pokrojony czosnek i podsmaż. Gdy czosnek delikatnie się zrumieni, dodaj wcześniej przygotowany szpinak (patrz poniżej). Całość posól i mieszając drewnianą łyżką, smaż około 10 minut.

  4. Przygotowane wcześniej tosty przed podaniem polej sosem holenderskim, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Danie podawaj na ciepło.

  5. kroki do...

  6. Kup świeży szpinak. Wybierz taki, który nie ma na liściach przebarwień. Szpinak dokładnie umyj i osusz, odrzuć zwiędłe listki. Następnie odetnij wszystkie ogonki. Listki możesz zostawić całe lub pokroić po podsmażeniu.

  7. Do szerokiego garnka wlej wodę na wysokość 4 cm. Dodaj łyżeczkę octu i zagotuj. Jajka wbij do miseczki i ostrożnie wlewaj do gotującej się wody. Białkiem delikatnie oblewaj żółtko, aby całe pokryło się białkiem. Gotuj przez 3 minuty i wyjmij łyżką.

  8. Pieczywo tostowe posmaruj niewielką ilością masła. Wstaw do piekarnika i chwilę podpiecz.

  9. Możesz również zrumienić kromki w tosterze. Na każdym toście ułóż podsmażony szpinak, a na nim jajko w koszulce, osuszone papierowym ręcznikiem.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń