Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jesienny talerz"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12513
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5256
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12513
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5256
Składniki
Zagotuj w garnku 4 szklanki wody z łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju. Do wrzącej wody wsyp kaszę gryczaną. Mieszaj delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka.
Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, zmniejsz płomień (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) i przykryj garnek. Gotuj ok. 15 minut. Nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania. Po 15 minutach garnek zdejmij z ognia. Odstaw na 10 min. Zdejmij pokrywkę, wsyp pieprz do smaku, delikatnie przemieszaj. Po kolejnych 5 min kasza jest gotowa.
W tym czasie obierz cebule, pokrój je na ósemki. Oczyść, opłucz i osusz marchewki. Pokrój je w plasterki. Ząbek czosnku pozbaw osłonki, również pokrój w plastry.
Papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w paski. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i marchew, smaż, mieszając 5 minut. Dodaj papryki i czosnek. Smaż kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa wyłóż na kaszę. Posyp posiekaną natką.Źródło: Świat kobiety