Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jesienny talerz"
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 199
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 301
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 857
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 199
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 301
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 857
Składniki
Zagotuj w garnku 4 szklanki wody z łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju. Do wrzącej wody wsyp kaszę gryczaną. Mieszaj delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka.
Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, zmniejsz płomień (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) i przykryj garnek. Gotuj ok. 15 minut. Nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania. Po 15 minutach garnek zdejmij z ognia. Odstaw na 10 min. Zdejmij pokrywkę, wsyp pieprz do smaku, delikatnie przemieszaj. Po kolejnych 5 min kasza jest gotowa.
W tym czasie obierz cebule, pokrój je na ósemki. Oczyść, opłucz i osusz marchewki. Pokrój je w plasterki. Ząbek czosnku pozbaw osłonki, również pokrój w plastry.
Papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w paski. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i marchew, smaż, mieszając 5 minut. Dodaj papryki i czosnek. Smaż kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa wyłóż na kaszę. Posyp posiekaną natką.Źródło: Świat kobiety