Do góry

Dania główne Przepis na:

Jesienny talerz

Jesienny talerz

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 20

Przepis wart wypróbowania: "Jesienny talerz"

Składniki

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 pęczek natki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotuj w garnku 4 szklanki wody z łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju. Do wrzącej wody wsyp kaszę gryczaną. Mieszaj delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka.

  2. Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, zmniejsz płomień (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) i przykryj garnek. Gotuj ok. 15 minut. Nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania. Po 15 minutach garnek zdejmij z ognia. Odstaw na 10 min. Zdejmij pokrywkę, wsyp pieprz do smaku, delikatnie przemieszaj. Po kolejnych 5 min kasza jest gotowa.

  3. W tym czasie obierz cebule, pokrój je na ósemki. Oczyść, opłucz i osusz marchewki. Pokrój je w plasterki. Ząbek czosnku pozbaw osłonki, również pokrój w plastry.

  4. Papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w paski. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i marchew, smaż, mieszając 5 minut. Dodaj papryki i czosnek. Smaż kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa wyłóż na kaszę. Posyp posiekaną natką.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń