Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka pieczona z żurawiną

Kaczka pieczona z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Kaczka pieczona z żurawiną"

Składniki

  • kaczka (ok. 1
  • 8 kg)
  • 2 cebule
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki sosu śliwkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • świeże owoce (maliny
  • śliwki
  • jabłka)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj majeranek, rozmaryn, słodką paprykę, sos śliwkowy, olej, sól i pieprz, wymieszaj. Natrzyj kaczkę.

  2. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wymieszaj z resztą ziołowej mieszanki i żurawiną. Nadzieniem napełnij kaczkę, otwór zepnij. Włóż na dobę do lodówki.

  3. Kaczkę ułóż w brytfannie. Przykryj. Piecz tyle, ile waży kaczka, czyli około półtorej godziny w temp. 180°C. Po godzinie przykrycie zdejmij, by kaczka się zarumieniła.

  4. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Dziesięć minut przed końcem dodaj pokrojone owoce.

  5. Czas przygotowania 110 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,80 zł

  6. Kaczkę piecze się dłużej niż np. kurczaka i należy ją częściej podlewać, ale smak mięsa jest wyjątkowy

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń