Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaczka pieczona z żurawiną"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24445
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8924
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24445
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8924
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 715
Składniki
Kaczkę umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj majeranek, rozmaryn, słodką paprykę, sos śliwkowy, olej, sól i pieprz, wymieszaj. Natrzyj kaczkę.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wymieszaj z resztą ziołowej mieszanki i żurawiną. Nadzieniem napełnij kaczkę, otwór zepnij. Włóż na dobę do lodówki.
Kaczkę ułóż w brytfannie. Przykryj. Piecz tyle, ile waży kaczka, czyli około półtorej godziny w temp. 180°C. Po godzinie przykrycie zdejmij, by kaczka się zarumieniła.
W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Dziesięć minut przed końcem dodaj pokrojone owoce.
Czas przygotowania 110 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,80 zł
Kaczkę piecze się dłużej niż np. kurczaka i należy ją częściej podlewać, ale smak mięsa jest wyjątkowyŹródło: Chwila dla Ciebie