Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaczka pieczona z żurawiną"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Składniki
Kaczkę umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj majeranek, rozmaryn, słodką paprykę, sos śliwkowy, olej, sól i pieprz, wymieszaj. Natrzyj kaczkę.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wymieszaj z resztą ziołowej mieszanki i żurawiną. Nadzieniem napełnij kaczkę, otwór zepnij. Włóż na dobę do lodówki.
Kaczkę ułóż w brytfannie. Przykryj. Piecz tyle, ile waży kaczka, czyli około półtorej godziny w temp. 180°C. Po godzinie przykrycie zdejmij, by kaczka się zarumieniła.
W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Dziesięć minut przed końcem dodaj pokrojone owoce.
Czas przygotowania 110 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,80 zł
Kaczkę piecze się dłużej niż np. kurczaka i należy ją częściej podlewać, ale smak mięsa jest wyjątkowyŹródło: Chwila dla Ciebie