Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie na 6-8 osób, 1 porcja: 282kcal, czas przygotowywania: 2 godziny, potrawa nie jest trudna w wykonaniu:) i majątku na nią nie wydacie! :]
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 76
Propozycja na salsę wzbogaconą o pistacje.
Odsłon: 108
Propozycja na pikantne krewetki, które można podać z salsą, ulubionymi sałatk...
Odsłon: 180
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 76
Propozycja na salsę wzbogaconą o pistacje.
Odsłon: 108
Propozycja na pikantne krewetki, które można podać z salsą, ulubionymi sałatk...
Odsłon: 180
Składniki
Kaczkę sprawić, nasolić, lekko posypać pieprzem. Piec w brytfannie na tłuszczu, co jakiś czas polewać wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. Przygotować jasny karmel z cukru i wody, dolać do niego sok z trzech pomarańczy i cytryny. Całość gotować do czasu, aż wyparuje połowa płynu; wówczas dolać szklankę wody i gotować na najmniejszym ogniu tak, aby powierzchnia tylko mrugała. Upieczoną kaczkę pokroić na 4 części, ułożyć na półmisku; pomarańcz pokroić w grube plastry obłożyć nimi kawałki kaczki, trzymać w cieple. Sos spod kaczki zlać z brytfanny i rozprowadzić nim mąkę, wymieszaną wcześniej z likierem pomarańczowym. Oczyścić ścianki brytfanny(zeskrobać resztki),popłukać winem, a następnie dodać to do sosu spod kaczki. Połączyć z gotującym się sosem z pomarańcz i gotować do zagęszczenia. Podawać z ziemniakami... Kaczkę można podawać polaną sosem lub sos osobno w sosjerce. Dodatkiem może być też sałatka a la Dumas.