Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4382
Dodano: 28.02.2008
Odsłon: 4733
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kaczkę sprawić, nasolić, lekko posypać pieprzem. Piec w brytfannie na tłuszczu, co jakiś czas polewać wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. Przygotować jasny karmel z cukru i wody, dolać do niego sok z trzech pomarańczy i cytryny. Całość gotować do czasu, aż wyparuje połowa płynu; wówczas dolać szklankę wody i gotować na najmniejszym ogniu tak, aby powierzchnia tylko mrugała. Upieczoną kaczkę pokroić na 4 części, ułożyć na półmisku; pomarańcz pokroić w grube plastry obłożyć nimi kawałki kaczki, trzymać w cieple. Sos spod kaczki zlać z brytfanny i rozprowadzić nim mąkę, wymieszaną wcześniej z likierem pomarańczowym. Oczyścić ścianki brytfanny(zeskrobać resztki),popłukać winem, a następnie dodać to do sosu spod kaczki. Połączyć z gotującym się sosem z pomarańcz i gotować do zagęszczenia. Podawać z ziemniakami... Kaczkę można podawać polaną sosem lub sos osobno w sosjerce. Dodatkiem może być też sałatka a la Dumas.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)