Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior pieczony z czosnkiem

Kalafior pieczony z czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 793

Pyszny kalafior dla wszystkich, którym znudził się ugotowany.

Składniki

  • 1 kalafior, 2 łyżeczki masła
  • Do posmarowania kalafiora: 8 ząbków rozgniecionego czosnku, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki tymian
  • Na górę kalafiora: 2 łyżki sezamu, sos czosnkowy (1 mały jogurt naturalny, 5 łyzek majonezu, 3 rozgniecione ząbki czosnku), natk
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafior podzielić na różyczki, opłukać, odsączyć. Można piec w całości, ale czas pieczenia będzie dłuższy. Ułożyć różyczki w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.


    Podane składniki do posmarowania wymieszać, posmarować kalafior.

    Piec 45 - 60 minut (zależnie od kalafiora) bez przykrycia. Kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia dodać masło.

    Jeżeli kalafior zbyt szybko się zrumieni a będzie jeszcze twardy, przykryć papierem do pieczenia.

  2. Wymieszać składniki na sos.
    Sezam uprażyć na suchej patelni.

  3. Upieczony kalafior posypać sezamem, polać sosem i dodać natkę.
    Podawać jako samodzielne danie lub ze smażonym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń