Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny kalafior dla wszystkich, którym znudził się ugotowany.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13154
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2517
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3673
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4601
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13154
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2517
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3673
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4601
Składniki
Kalafior podzielić na różyczki, opłukać, odsączyć. Można piec w całości, ale czas pieczenia będzie dłuższy. Ułożyć różyczki w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Podane składniki do posmarowania wymieszać, posmarować kalafior. Piec 45 - 60 minut (zależnie od kalafiora) bez przykrycia. Kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia dodać masło. Jeżeli kalafior zbyt szybko się zrumieni a będzie jeszcze twardy, przykryć papierem do pieczenia.
Wymieszać składniki na sos. Sezam uprażyć na suchej patelni.
Upieczony kalafior posypać sezamem, polać sosem i dodać natkę. Podawać jako samodzielne danie lub ze smażonym ryżem.