Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka. Przysmak podwójnie gotowany"
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 956
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3099
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 956
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3099
Składniki
Trzy ząbki czosnku obierz, rozgnieć je ze szczyptą soli. Mięso umyj, osusz, starannie natrzyj czosnkiem. Zwiąż bawełnianym sznurkiem, formując zgrabną pieczeń. Przykryj, wstaw na 10 godzin do lodówki.
Pozostały czosnek przekrój na połówki (nie obieraj ząbków, bo w łupinkach jest najwięcej aromatu!). Razem ze wszystkimi przyprawami wrzuć do garnka z 2 litrami wody. Gotuj 5 minut, odstaw do ostygnięcia. Do aromatycznej zimnej zalewy włóż mięso, przykryj, gotuj 10–15 minut i zostaw do ostudzenia.
Gdy mięso i zalewa będą zimne, ponownie wszystko zagotuj i trzymaj na ogniu kolejne 15 min. Pozostaw w zalewie, by ostygło.
Sos pieczeniowy przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Warzywa, w zależności od rodzaju, oczyść, rozdrobnij i ugotuj na chrupiąco. Zimne mięso wyjmij z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i krótko obsmaż na rozgrzanym oleju razem z orzechami. Zdejmij sznurek, mięso pokrój w plastry. Na środek każdego połóż po kawałku ziołowego masła. Podawaj z warzywami i sosem.
50 min + chłodzenie.Źródło: Tina