Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka. Przysmak podwójnie gotowany"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4365
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1069
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1251
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4264
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4365
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1069
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1251
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4264
Składniki
Trzy ząbki czosnku obierz, rozgnieć je ze szczyptą soli. Mięso umyj, osusz, starannie natrzyj czosnkiem. Zwiąż bawełnianym sznurkiem, formując zgrabną pieczeń. Przykryj, wstaw na 10 godzin do lodówki.
Pozostały czosnek przekrój na połówki (nie obieraj ząbków, bo w łupinkach jest najwięcej aromatu!). Razem ze wszystkimi przyprawami wrzuć do garnka z 2 litrami wody. Gotuj 5 minut, odstaw do ostygnięcia. Do aromatycznej zimnej zalewy włóż mięso, przykryj, gotuj 10–15 minut i zostaw do ostudzenia.
Gdy mięso i zalewa będą zimne, ponownie wszystko zagotuj i trzymaj na ogniu kolejne 15 min. Pozostaw w zalewie, by ostygło.
Sos pieczeniowy przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Warzywa, w zależności od rodzaju, oczyść, rozdrobnij i ugotuj na chrupiąco. Zimne mięso wyjmij z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i krótko obsmaż na rozgrzanym oleju razem z orzechami. Zdejmij sznurek, mięso pokrój w plastry. Na środek każdego połóż po kawałku ziołowego masła. Podawaj z warzywami i sosem.
50 min + chłodzenie.Źródło: Tina