Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka. Przysmak podwójnie gotowany"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 869
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 56
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2118
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4131
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 869
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 56
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2118
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4131
Składniki
Trzy ząbki czosnku obierz, rozgnieć je ze szczyptą soli. Mięso umyj, osusz, starannie natrzyj czosnkiem. Zwiąż bawełnianym sznurkiem, formując zgrabną pieczeń. Przykryj, wstaw na 10 godzin do lodówki.
Pozostały czosnek przekrój na połówki (nie obieraj ząbków, bo w łupinkach jest najwięcej aromatu!). Razem ze wszystkimi przyprawami wrzuć do garnka z 2 litrami wody. Gotuj 5 minut, odstaw do ostygnięcia. Do aromatycznej zimnej zalewy włóż mięso, przykryj, gotuj 10–15 minut i zostaw do ostudzenia.
Gdy mięso i zalewa będą zimne, ponownie wszystko zagotuj i trzymaj na ogniu kolejne 15 min. Pozostaw w zalewie, by ostygło.
Sos pieczeniowy przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Warzywa, w zależności od rodzaju, oczyść, rozdrobnij i ugotuj na chrupiąco. Zimne mięso wyjmij z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i krótko obsmaż na rozgrzanym oleju razem z orzechami. Zdejmij sznurek, mięso pokrój w plastry. Na środek każdego połóż po kawałku ziołowego masła. Podawaj z warzywami i sosem.
50 min + chłodzenie.Źródło: Tina