Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka w pikantnej marynacie"
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 192
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2355
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 162
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 209
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 192
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2355
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 162
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 209
Składniki
Mięso opłucz, osusz, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Limonkę sparz, osusz, zetrzyj skórkę. Wymieszaj skórkę z limonki ze słodką papryką, płatkami chili, kolendrą, morską solą i łyżeczką pieprzu. Mieszanką przypraw natrzyj mięso. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
Potem przyprawioną wieprzowinę odwiń z folii, obwiąż sznureczkiem, formując zgrabną pieczeń. Przełóż ją do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 175 st. Piecz przez 2 godziny i 30 minut. Po 45 minutach mięso podlej 400 ml wrzącej wody. W czasie pieczenia karkówkę od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki. Upieczone mięso wyjmij, zawiń w folię aluminiową, by nie wystygło.
Sos z dna formy przelej przez sitko do garnka. Dolej do niego śmietanę. Zagęść zasmażką i zagotuj. Ew. przypraw do smaku. Karkówkę posyp posiekanymi dymkami. Do obiadu podawaj mięso z sosem, a po wystudzeniu - z wiejskim chlebem.
ok. 3 godzin . Marynowanie ok. 2 godzin, 1 porcja 460 kcalŹródło: Tina