Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp pieczony z migdałami"
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 136
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 345
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2709
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 136
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 345
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2709
Składniki
Rybę myjemy, nie odcinamy łba, patroszymy, skrobiemy z łusek, usuwamy oczy. Myjemy z zewnątrz i wewnątrz, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i nacieramy solą. Wnętrze ryby smarujemy dwiema łyżkami masła wymieszanego ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Karpia układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy winem.
Pozostałe masło tniemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na karpiu i wokół niego. Całość posypujemy migdałami, prószymy białym pieprzem. Rybę nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy 10 minut. Piekarnik wyłączamy. Zostawiamy rybę w środku jeszcze na 15 minut.
Gotowego karpia przekładamy na półmisek, polewamy powstałym podczas pieczenia sosem z migdałami. Dekorujemy cytryną i ziołami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,10 złŹródło: Rewia