Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp pieczony z migdałami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3839
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 356
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3839
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 356
Składniki
Rybę myjemy, nie odcinamy łba, patroszymy, skrobiemy z łusek, usuwamy oczy. Myjemy z zewnątrz i wewnątrz, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i nacieramy solą. Wnętrze ryby smarujemy dwiema łyżkami masła wymieszanego ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Karpia układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy winem.
Pozostałe masło tniemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na karpiu i wokół niego. Całość posypujemy migdałami, prószymy białym pieprzem. Rybę nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy 10 minut. Piekarnik wyłączamy. Zostawiamy rybę w środku jeszcze na 15 minut.
Gotowego karpia przekładamy na półmisek, polewamy powstałym podczas pieczenia sosem z migdałami. Dekorujemy cytryną i ziołami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,10 złŹródło: Rewia