Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp pieczony z migdałami

Karp pieczony z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Karp pieczony z migdałami"

Składniki

  • 1 karp (około 1 kg)
  • sól
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • pół szklanki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 2 cytryny
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karp pieczony z migdałami

Przygotowanie

  1. Rybę myjemy, nie odcinamy łba, patroszymy, skrobiemy z łusek, usuwamy oczy. Myjemy z zewnątrz i wewnątrz, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i nacieramy solą. Wnętrze ryby smarujemy dwiema łyżkami masła wymieszanego ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Karpia układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy winem.

  2. Pozostałe masło tniemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na karpiu i wokół niego. Całość posypujemy migdałami, prószymy białym pieprzem. Rybę nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy 10 minut. Piekarnik wyłączamy. Zostawiamy rybę w środku jeszcze na 15 minut.

  3. Gotowego karpia przekładamy na półmisek, polewamy powstałym podczas pieczenia sosem z migdałami. Dekorujemy cytryną i ziołami.

  4. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,10 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń