Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszanka zapiekana w tortilli

Kaszanka zapiekana w tortilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4400

Dodano:

Odsłon: 3911

Kaszanka zapiekana w tortilli to pyszny pomysł na przekąskę albo nawet na obiad. Tak nietypowe podanie naszej polskiej kaszanki w meksykańskim placku. Miałam gotowe placki tortilli i takich też użyłam. To jest pomysł na ekspresowy obiad chociażby po pracy. Taką tortillę a’la quesadilla można podać z ogórkiem konserwowym. Podałam tu składniki na 1 porcję. Miałam jedną małą kiszkę kaszanki i dwa placki tortilli, jeśli potrzebujecie ich więcej to wystarczy zwiększyć ilość składników proporcjonalnie.

Składniki

  • 10 dkg kaszanki
  • 2 placki tortilla
  • 1 mała cebulka
  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • masło
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kaszanka zapiekana w tortilli

Przygotowanie

  1. Miałam gotowe placki tortilli. Zrumieniłam je delikatnie z jednej i drugiej strony. Na patelni rozpuściłam 1 łyżeczkę masła i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam. Dodałam następnie kaszankę. Wszystko usmażyłam i zdjęłam z patelni. Na tej samej patelni na odrobinie masła zrumieniłam pieczarki.
    Na rozgrzanej patelni położyłam jeden placek tortilli i posypałam go łyżką sera żółtego, na to wyłożyłam kaszankę. Wyłożyłam na całość pieczarki i posypałam żółtym serem. Przykryłam drugim plackiem i przycisnęłam talerzykiem by podczas smażenia wszystko dobrze się połączyło i skleiło. Przekręciłam na drugą stronę i powtórzyłam czynność z talerzykiem.
    Zdjęłam z patelni i dałam chwilkę odpocząć, by farsz troszkę ostygł. Pokroiłam

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń