Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaszotto z burakami i kozim serem"
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 56
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 884
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 111
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 3871
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 56
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 884
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 111
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 3871
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł
Surowe buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Polewamy oliwą z oliwek, octem winnym, doprawiamy solą, mieszamy. Przekładamy na blachę i zapiekamy ok. pół godziny w 180oC.
Obrany czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszę jęczmienną i smażymy kilka minut, przez cały czas mieszając. Następnie wlewamy wino i trochę bulionu. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy ponownie dolewamy bulion – czynność powtarzamy do chwili, gdy zużyjemy cały. Garnek zestawiamy z ognia.
Do kaszy dodajemy podpieczone buraki, pokrojony w grubą kostkę kozi ser, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż kasza zabarwi się na czerwono sokiem z buraków. Gotujemy jeszcze na małym ogniu kilka minut uważając, żeby danie się nie przypaliło.
Kaszotto podajemy w garnku, posypane np. kiełkami rzodkiewki, razem z surówkami.Źródło: Rewia