Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaszotto z burakami i kozim serem"
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 346
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14872
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1777
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17287
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 346
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14872
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1777
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17287
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł
Surowe buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Polewamy oliwą z oliwek, octem winnym, doprawiamy solą, mieszamy. Przekładamy na blachę i zapiekamy ok. pół godziny w 180oC.
Obrany czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszę jęczmienną i smażymy kilka minut, przez cały czas mieszając. Następnie wlewamy wino i trochę bulionu. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy ponownie dolewamy bulion – czynność powtarzamy do chwili, gdy zużyjemy cały. Garnek zestawiamy z ognia.
Do kaszy dodajemy podpieczone buraki, pokrojony w grubą kostkę kozi ser, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż kasza zabarwi się na czerwono sokiem z buraków. Gotujemy jeszcze na małym ogniu kilka minut uważając, żeby danie się nie przypaliło.
Kaszotto podajemy w garnku, posypane np. kiełkami rzodkiewki, razem z surówkami.Źródło: Rewia