Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaszotto z burakami i kozim serem"
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1009
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4422
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 452
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2732
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38731
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1009
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4422
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 452
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2732
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38731
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł
Surowe buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Polewamy oliwą z oliwek, octem winnym, doprawiamy solą, mieszamy. Przekładamy na blachę i zapiekamy ok. pół godziny w 180oC.
Obrany czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszę jęczmienną i smażymy kilka minut, przez cały czas mieszając. Następnie wlewamy wino i trochę bulionu. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy ponownie dolewamy bulion – czynność powtarzamy do chwili, gdy zużyjemy cały. Garnek zestawiamy z ognia.
Do kaszy dodajemy podpieczone buraki, pokrojony w grubą kostkę kozi ser, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż kasza zabarwi się na czerwono sokiem z buraków. Gotujemy jeszcze na małym ogniu kilka minut uważając, żeby danie się nie przypaliło.
Kaszotto podajemy w garnku, posypane np. kiełkami rzodkiewki, razem z surówkami.Źródło: Rewia