Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaszotto z burakami i kozim serem"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł
Surowe buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Polewamy oliwą z oliwek, octem winnym, doprawiamy solą, mieszamy. Przekładamy na blachę i zapiekamy ok. pół godziny w 180oC.
Obrany czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszę jęczmienną i smażymy kilka minut, przez cały czas mieszając. Następnie wlewamy wino i trochę bulionu. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy ponownie dolewamy bulion – czynność powtarzamy do chwili, gdy zużyjemy cały. Garnek zestawiamy z ognia.
Do kaszy dodajemy podpieczone buraki, pokrojony w grubą kostkę kozi ser, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż kasza zabarwi się na czerwono sokiem z buraków. Gotujemy jeszcze na małym ogniu kilka minut uważając, żeby danie się nie przypaliło.
Kaszotto podajemy w garnku, posypane np. kiełkami rzodkiewki, razem z surówkami.Źródło: Rewia