Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczne lasagne"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 233
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 29
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 42
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16953
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 335
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 233
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 29
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 42
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16953
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 335
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie do zapiekania.
Podsmaż na oliwie bekon, cebulę i czosnek (2-3 minuty). Wrzuć mięso i smaż 4-5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory, wino i listek laurowy. Przypraw do smaku. Duś na małym ogniu 20-25 minut.
Na sos zasmaż masło z mąką (2 minuty).Zdejmij z ognia i energicznie mieszając, wlej mleko. Postaw na kuchence i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj ricottę i gałkę.
Wyłóż dno naczynia płatami lasagne. Nałóż na połowę mięsa, następnie połowę warzyw, 1/4 sosu i 1/4 sera. Następnie powtórz warstwy. Polej po wierzchu resztą sosu, posyp pozostałym serem i orzechami.
Piecz 40-45 minut. Po wyjęciu odstaw na 5 minut, po czym pokrój. Podawaj z sałatą.Źródło: Olivia