Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki w sosie pomidorowym zapiekane pod mozzarellą"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 642
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 642
Składniki
ok. 60 minut
Obrać 1 cebulę i czosnek, pokroić w drobną kosteczkę, potem wymieszać z mielonym mięsem. Dodać jajko, tartą bułkę, parmezan, mleko, musztardę i zioła. Masę przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wyrobić. Uformować 8 kulek. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki, smażyć je 8 minut, często obracając.
Przygotować sos: pozostałą cebulę obrać, posiekać. Pomidory z puszki rozgnieść widelcem. Klopsiki zdjąć z patelni, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć pomidory wraz z zalewą i gotować około 10 minut. Pod koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym.
Ser mozzarella odsączyć, pokroić w plasterki. Klopsiki włożyć do sosu pomidorowego. Przykryć plasterkami mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Zapiekać około 15 minut.Źródło: Życie na gorąco