Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki w sosie pomidorowym zapiekane pod mozzarellą"
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 135
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 967
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5822
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 72
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 135
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 967
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5822
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 72
Składniki
ok. 60 minut
Obrać 1 cebulę i czosnek, pokroić w drobną kosteczkę, potem wymieszać z mielonym mięsem. Dodać jajko, tartą bułkę, parmezan, mleko, musztardę i zioła. Masę przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wyrobić. Uformować 8 kulek. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki, smażyć je 8 minut, często obracając.
Przygotować sos: pozostałą cebulę obrać, posiekać. Pomidory z puszki rozgnieść widelcem. Klopsiki zdjąć z patelni, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć pomidory wraz z zalewą i gotować około 10 minut. Pod koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym.
Ser mozzarella odsączyć, pokroić w plasterki. Klopsiki włożyć do sosu pomidorowego. Przykryć plasterkami mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Zapiekać około 15 minut.Źródło: Życie na gorąco