Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki z grzybami"
Dziczyzna jest uważana za jedno z najzdrowszych mięs. Jest przede wszystkim n...
Odsłon: 4537
Kartoflanka Magdy Gessler to sycąca zupa, która powstaje na bazie żeberek i b...
Odsłon: 3139
Składniki
Oczyszczone grzyby opłucz. 10 dag grzybów pokrój w kostkę, pozostałe, większe sztuki pokrój w plasterki, małe pozostaw w całości. Bułkę kajzerkę zalej wodą, odstaw na ok. 10 min. Cebule drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć połowę cebuli, zeszklij. Dodaj grzyby pokrojone w kostkę, mieszając smaż aż odparuje cały płyn.
Do miski włóż mięso, dodaj cebulę z grzybami, jajko oraz odciśniętą z nadmiaru wody kajzerkę, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa klopsiki. Obsmaż je na rumia- no na mocno rozgrzanym oleju.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju oraz pozostałe masło. Wrzuć pozostałą cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj grzyby, smaż ok. 10 min. Następnie wlej wino oraz śmietankę, dodaj tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj usmażone klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewaj. Podawaj z makaronem lub purée ziemniaczanym.
40 minut. Porcja: 650 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rolada serowa
Dania główne
Królik w sosie winno chrzanowym
Dania główne
Risotto z kalarepą
Dania główne
Potrawka z kiełbasy i groszku
Rolada serowa
Rolada serowa to bardzo ciekawy sposób podania… mięsa. Wbrew temu bowiem, co...
Odsłon: 6
Królik w sosie winno chrzanowym
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 257