Dania główne Przepis na:
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki, oprócz wody, włożyć do miski i wyrabiać na jednolitą gładka masę ciasta.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm literatką wykrawać krążki. Poczekać aż wyrosną ( ok 25 min), następnie włożyć w środek 1/2 kostki czekolady i formować kule jak pączki.
do naczynia wlac700 ml wody i zagotować. Lub użyć Parowar. Kluski układać na sitku w naczyniu bądź Parowarze i parować ok.8 min
Mozna polać sosem owocowym. Jeżeli robimy bez czekolady to możemy dodać sos mięsny, pieczarkowy itp.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

anika80 12 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Smak mojego dzieciństwa, mama podawała takie z jagodami, mniam3 Kto głosował? | Odpowiedz

agolinka2010 10 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Ja nie przepadam za takimi kluskami na parze, ale mój mąż je uwielbia zwłaszcza z jakimś mięsnym sosikiem:):):)1 Kto głosował? | Odpowiedz

kicia1 03 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja nadziewam je marmolada twardą a polewam zmiksowanymi truskawkami (świeże lub mrożone). Moja rodzina je uwielbia...2 Kto głosował? | Odpowiedz

basiak65 12 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ja robię je puste i podaję z budyniem czekoladowym. Moja rodzina je uwielbia!2 Kto głosował? | Odpowiedz

basiak65 12 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Moje dzieci uwielbiają te kluchy, ale ja robię je puste i podaję z budyniem czekoladowym!1 Kto głosował? | Odpowiedz

monis211 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
proste i pyszne,kwintesencja dobrej kuchni !1 Kto głosował? | Odpowiedz

dora350 05 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
moja babcia często je robiła z jagodami, polecam:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 05 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
moja mama je robiła uwielbiałam je tylko zamiast czekolady dawała dżem ,dzięki za przypomnienie tego smaku1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Są pyszne! Robię według trochę innego przepisu. Następnym razem spróbuję z czekoladą. Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
smak dzieciństwa...uwielbiałam je z jogurtem jagodowym.
:-)
0 Kto głosował? | Odpowiedz