Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z dziurką

Kluski z dziurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28008

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Kluski z dziurką"

Składniki

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 10 dag smalcu
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag mąki
  • 10 dag kaszy manny
  • 2 jajka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kluski z dziurką

Przygotowanie

  1. Wędzony boczek włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i ugotuj na małym ogniu do miękkości. Wyjmij, odcedź, pokrój w małą kostkę.

  2. Cebule obierz, opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej smalec. Wrzuć posiekaną cebulę i przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj obgotowane kostki boczku. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Na koniec posól i oprósz pieprzem.

  3. Ziemniaki zalej wodą z solą i gotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odcedź, lekko przestudź. Obierz z łupinek. Zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Umieść w misce.

  4. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę oraz kaszę mannę. Wbij jajka, wsyp sporą szczyptę soli. Starannie zagnieć gładkie ciasto. Urywaj porcje, formuj w dłoniach małe kulki, lekko je spłaszczaj. W każdej zrób palcem dziurkę.

  5. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Partiami wrzucaj kluski. Gotuj 5-9 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Polej cebulą z boczkiem.

  6. porcja 1,40 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń