Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kołduny ze śledziami"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10732
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3408
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2429
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10732
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3408
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2429
Składniki
<strong>Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>
Śledzie zalewam wodą, odstawiam na 3 godz., aby dobrze się wymoczyły. Pieczarki oczyszczam, kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oleju. Wrzucam grzyby, smażę je kilka minut, mieszając. Cebulę obieram, grubo siekam, wrzucam na łyżkę rozgrzanego oleju i smażę na szklisto. Śledzie osuszam, filety kroję w drobną kostkę.
Pieczarki mieszam z cebulką oraz śledziami. Do tego wbijam jajko. Przyprawiam solą oraz pieprzem. Mąkę przesiewam na stolnicę, robię wgłębienie. Do dołeczka wsypuję szczyptę soli. Wbijam jajko i zagniatam ciasto, powoli dolewając wodę. Ciasto dzielę na porcje. Cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam krążki. Nakładam na nie farsz. Zlepiam brzegi.
W garnku gotuję posoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Na wrzątek porcjami wkładam pierogi. Gotuję minutę od momentu wypłynięcia. Gotowe pierogi ostrożnie wyjmuję łyżką cedzakową.Źródło: Naj