Do góry

Dania główne Przepis na:

Kołduny ze śledziami

Kołduny ze śledziami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Kołduny ze śledziami"

Składniki

  • Do 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
  • ok. 1/2 szkl. wody mineralnej (niegazowanej). Do 2 filety śledziowe matiasy
  • 25 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kołduny ze śledziami

Przygotowanie

  1. Magdalena Tabaczyk z Barwina

  2. Śledzie zalewam wodą, odstawiam na 3 godz., aby dobrze się wymoczyły. Pieczarki oczyszczam, kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oleju. Wrzucam grzyby, smażę je kilka minut, mieszając. Cebulę obieram, grubo siekam, wrzucam na łyżkę rozgrzanego oleju i smażę na szklisto. Śledzie osuszam, filety kroję w drobną kostkę.

  3. Pieczarki mieszam z cebulką oraz śledziami. Do tego wbijam jajko. Przyprawiam solą oraz pieprzem. Mąkę przesiewam na stolnicę, robię wgłębienie. Do dołeczka wsypuję szczyptę soli. Wbijam jajko i zagniatam ciasto, powoli dolewając wodę. Ciasto dzielę na porcje. Cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam krążki. Nakładam na nie farsz. Zlepiam brzegi.

  4. W garnku gotuję posoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Na wrzątek porcjami wkładam pierogi. Gotuję minutę od momentu wypłynięcia. Gotowe pierogi ostrożnie wyjmuję łyżką cedzakową.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń