Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet Pożarskiego

Kotlet Pożarskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 23

Przepis wart wypróbowania: "Kotlet Pożarskiego"

Składniki

  • 1 czerstwa kajzerka
  • 50 dag cielęciny
  • pół szkl. mleka
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 4-6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek koperku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całą kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Mięso opłucz. Razem z kajzerką przepuść przez maszynkę. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę.

  2. Do zmielonej cielęciny dodaj 2 łyżki uprzednio stopionego masła oraz pianę z białek. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość wyrób na pulchną masę. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki mleka lub – gdyby masa była zbyt rzadka – odrobinę tartej bułki.

  3. Z masy uformuj cztery kotlety. Opanieruj je w mące oraz roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Kotlety lekko spłaszcz.

  4. Na patelni rozgrzej smalec. Wkładaj kotlety, smaż na jasnozłoty kolor. Następnie przełóż je do nagrzanego piekarnika, obłóż resztą masła. Pozostaw na kilka minut, aby doszły w środku. Udekoruj koperkiem

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń