Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotlet Pożarskiego"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 815
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8887
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10521
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4743
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 815
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8887
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10521
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4743
Składniki
Całą kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Mięso opłucz. Razem z kajzerką przepuść przez maszynkę. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę.
Do zmielonej cielęciny dodaj 2 łyżki uprzednio stopionego masła oraz pianę z białek. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość wyrób na pulchną masę. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki mleka lub – gdyby masa była zbyt rzadka – odrobinę tartej bułki.
Z masy uformuj cztery kotlety. Opanieruj je w mące oraz roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Kotlety lekko spłaszcz.
Na patelni rozgrzej smalec. Wkładaj kotlety, smaż na jasnozłoty kolor. Następnie przełóż je do nagrzanego piekarnika, obłóż resztą masła. Pozostaw na kilka minut, aby doszły w środku. Udekoruj koperkiemŹródło: Świat kobiety