Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem z grzankami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10237
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 566
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10237
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 566
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Rozdrobnij obraną i umytą marchewkę. Warzywa włóż do garnka. Dodaj obrany korzeń pietruszki (w całości).
Do tak przygotowanych warzyw dodaj masło, wlej litr bulionu warzywnego albo mięsnego (może być z kostki). Możesz także użyć wywaru, na którym np. gotowałaś mięso poprzedniego dnia.
Całość doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy zielony groszek wraz z zalewą z puszki. Gotuj jeszcze 5 minut.
Na koniec wlej do gotującej się zupy mleko (jeśli wolisz, możesz użyć chudej śmietany), całość zagotuj i zdejmij z ognia. Z zupy usuń korzeń pietruszki. Resztę zmiksuj na gładki i aksamitny krem.
Zmiksowaną zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Tosty pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć pieczywo i usmaż rumiane grzanki (możesz też opiec chleb w tosterze, a potem pokroić). Zupę rozlej do miseczek lub talerzy, podawaj z grzankami. Dowolnie udekoruj.Źródło: Świat kobiety