Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem z grzankami"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 18799
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1046
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4359
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1033
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1233
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4218
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 18799
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1046
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4359
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1033
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1233
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4218
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Rozdrobnij obraną i umytą marchewkę. Warzywa włóż do garnka. Dodaj obrany korzeń pietruszki (w całości).
Do tak przygotowanych warzyw dodaj masło, wlej litr bulionu warzywnego albo mięsnego (może być z kostki). Możesz także użyć wywaru, na którym np. gotowałaś mięso poprzedniego dnia.
Całość doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy zielony groszek wraz z zalewą z puszki. Gotuj jeszcze 5 minut.
Na koniec wlej do gotującej się zupy mleko (jeśli wolisz, możesz użyć chudej śmietany), całość zagotuj i zdejmij z ognia. Z zupy usuń korzeń pietruszki. Resztę zmiksuj na gładki i aksamitny krem.
Zmiksowaną zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Tosty pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć pieczywo i usmaż rumiane grzanki (możesz też opiec chleb w tosterze, a potem pokroić). Zupę rozlej do miseczek lub talerzy, podawaj z grzankami. Dowolnie udekoruj.Źródło: Świat kobiety